Det ser ud til, at det bliver vejr til majssåning i næste uge. I det seneste nummer af Økonyt Grovfoder kan du derfor bl.a. blive klogere på, hvordan du sikrer en effektiv ukrudtsbekæmpelse i din økologiske majsmark.

Af: Lisbeth Frank Hansen, Økologikonsulent

Ukrudtsbekæmpelse i majs
Der strigles første gang lige efter såning på sned af såretningen, for at sløre så rækkerne for fuglene. Hvis majsen er sået i korrekt dybde, skulle dette ikke være nødvendigt. Ellers blindstrigles første gang 3-4 dage efter såning og afhængig af ukrudtsarternes aggressivitet, med 4-7 dages intervaller. Du må ikke vente med at strigle, til du kan se ukrudtet på marken. Hvis der ikke er noget ukrudt at se, så gå ud og træk fingrene gennem jorden. Hvis der er hvide rodspirer at se, så kører du. Hvis det har regnet, kan du køre så snart jorden kan bære traktoren. Striglen virker også i fugtig jord. Blindstrigling bør være obligatorisk, uanset om der skal følges op med striglinger eller gasbrænding efter majsens fremspiring.

Det bedste grundlag for en effektiv ukrudtsbekæmpelse er en jævn jordoverflade hvad enten ukrudtet skal bekæmpes ved strigling eller gasbrænding. Herved sikres bedst muligt en ensartet effekt over hele marken. At holde jorden bar og fri for ukrudtsplanter mellem majsrækkerne er med til at opvarme jorden til gavn for majsens vækst. Står der bræmmer af ukrudt i rækkerne, ses det tydeligt, at majsplanterne er betydeligt mindre end der hvor majsen står i sort jord fri for ukrudt. Dette skyldes ikke kun konkurrence fra ukrudtet om lys, vand og næring, men også der faktum, at sort jord hurtigere bliver varmet op end ”grøn” jord.

Vær forsigtig med strigling lige omkring majsens fremspiring. Striglens tænder kan knække spirerne indtil det tidspunkt, hvor der er et egentlig blødt blad. Hop af traktoren og tjek hvad striglen har lavet, og brug lidt tid på at juster harvens aggressivitet ved tilpasning af kørselshastighed og harvetændernes vinkel.

Kunne du tænke dig at modtage et af vores tre forskellige nyhedsbreve til de økologiske jordbrugere? Nyhedsbreve udgives 10-20 gange om året, og er altid spækket med aktuel viden. Se priser, beskrivelse af nyhedsbrevene og læs et gratis eksemplar her.