Af Amalie Kirkegaard

Arne Juel Jensen er 67 år og dyrker et kombineret landbrug med økologisk planteavl og økologisk slagtesvinproduktion, som han leverer til Friland. Den daglige bedrift på Langagergård, der består af 32,5 hektar, står Arne selv for. For Arne er det vigtigt at passe på miljøet, og derfor har han drevet et økologisk landbrug i mere end 20 år. For ham findes der ikke et færdigt resultat for at dyrke et bæredygtigt landbrug, men alligevel prøver han at finde en ledetråd. Derfor har Arne fået lavet en RISE-analyse, der vurderer og giver et indblik i hans bedrift. Læs mere her, hvor Arne fortæller, hvad han har fået ud af at få lavet en RISE-analyse, og om det har gjort hans landbrug mere klima- og miljøvenligt.

1. Hvorfor har du fået lavet en RISE-analyse?

– Jeg har valgt at få lavet en RISE-analyse for at blive klogere på bæredygtighed i mit landbrug. Fordi man er økolog, er det ikke lig med, at jeg på alle måder er mere bæredygtig. Men det tror jeg, at vi kan blive. For eksempel må jeg som økolog slet ikke bruge sprøjtemidler og undgår derfor at forurene vores grundvand.

-En RISE-analyse giver mig et bedre overblik over min bedrift. Et overblik der fortæller, hvor jeg kan forbedre mig, men også hvor jeg kan rose sig selv for de resultater, som jeg leverer både i hverdagen og på længere sigt. Det er selvfølgelig ikke alt, der straks kan lade sig gøre, men jeg har sat nogle mål for min gård.

2. Hvad er bæredygtigt landbrug for dig?

– Helt overordnet betyder bæredygtigt landbrug for mig, at jeg afleverer jorden i en bedre tilstand til mine børn, end da jeg overtog den. Derfor ser jeg et bæredygtigt landbrug som et landbrug, der ikke bruger kunstige pesticider, kunstgødning og tilpasser sin produktion af fødevarer, så det ikke belaster vores klima mere end, hvad der er holdbart i det lange løb.

3. Hvorfor er det interessant for dig at arbejde med bæredygtighed i hverdagen?

-Det er super spændende at forsøge at gøre en bedrift mere bæredygtig. Det gør, at det daglige arbejde med at passe dyr og marker får et større perspektiv, fordi jeg prøver at nå de mål, som står i min RISE-analyse. Det er et værktøj for mig til hele tiden at gøre min gård mere og mere bæredygtig.

4. Hvad betyder det for dig, at samfundet i stigende grad fokuserer på klima- og bæredygtighed?

-Det er er rigtig positivt, at samfundet i stigende grad fokuserer mere på klima- og bæredygtighed. Personligt er jeg meget begejstret, fordi samfundet deler den samme interesse for vores klima, som jeg selv gør. I og med at min bedrift har været økologisk i mere end 20 år, så har jeg helt sikkert mærket en større interesse for det økologiske landbrug de seneste to år. Det er blevet væsentligt for rigtig mange mennesker i vores samfund at interessere sig for økologi, og derfor er økologi, klima og et bæredygtigt landbrug en fin indledning til en samtale med andre mennesker.

5. Har du et godt råd til andre landmænd, der gerne vil fokusere på bæredygtighed?

Først skal de have lyst til at fokusere på bæredygtighed. Dernæst vil det være en god start at få lavet en RISE-analyse for at få et overblik over sin bedrift, og hvor du står som landmand i dag. En RISE-analyse giver dig også inspiration til, hvad du kan gøre af justeringer uden, at det vælter dit landbrug. Derfor skal en RISE-analyse ses som et værktøj, der giver indblik i, hvad du som landmand gør godt. Men samtidig giver den også nye forslag til, hvor der kan justeres for at drive et mere bæredygtigt landbrug.

– Personligt har det været en øjenåbner for mig at få lavet en RISE-analyse, og det har gjort mig klogere på min egen bedrift. Jeg er selv med til at vælge de områder, som jeg vil arbejde med. Det gør det spændende og derfor er en RISE-analyse gået hen og blevet et værktøj i min hverdag som landmand.

Kort om RISE-analysen

RISE-analysen stammer oprindeligt fra Schweiz og står for: Response-Inducing Sustainability Evaluation.

-Et landbrug er bæredygtigt, hvis det giver tilstrækkeligt afkast, er miljøvenligt og giver gode livsvilkår for dem, der ejer og arbejder på bedriften. Sådan lyder RISE’s definition på bæredygtighed.

Med andre ord er en RISE-analyse et værktøj til at lave målrettede ændringer på bedriften, så den bevæger sig i en mere bæredygtig retning.

Vil du vide mere?

Vil du gøre din bedrift mere bæredygtigt, eller få mere af vide om, hvad en RISE-analyse kan gøre for din bedrift? Så er du velkommen til at kontakte Marianne Tesdorpf på 5786 5329 eller mte@vkst.dk.