I det seneste nummer af Økonyt Frugt & Bær kan du bl.a. læse om, hvad der rør sig i de økologiske jordbærmarker lige nu.

Af: Maren Korsgaard, Økologikonsulent

Jordbærrene er ikke helt så langt fremme som sidste år på samme tid, men næsten. Vi kan stadig risikere frost, så lad fiberdugen blive liggende klar i marken indtil frostrisikoen er helt væk. Ukrudtet har fart på, og det er vigtigt at få striglet/renset tidligt, mens det endnu er på kimbladsstadiet. Mange steder i landet er det ret tørt nu, og der kan blive behov for at vande snart, hvis det tørrende vejr fortsætter.

Det våde efterår  har beriget os med et stort antal snegle, der bl.a. har gjort indhug i vinterrapsen. Tjek jordbærmarken ved f.eks. at lægge brædder ud i marken. Hvis der gemmer sig en del snegle under dem, kan marken med fordel behandles med Sluxx 7 kg/ha.

Tjek for viklerlarver
Hold øje med viklerlarver i denne tid. Især i de ældste jordbær kan jordbærviklere være et problem. Kig efter små lysegrønne larver og gnavede blade. Gnavhullerne er mindst 3-5 mm store og sidder ofte symmetrisk på bladet (De blev gnavet mens bladet var sammenfoldet). Bakterien Bacillus thuringiensis virker mod viklerlarver. Produkterne Turex WG og WP og Dipel DF har en off-label godkendelse til brug mod sommerfuglelarver i bl.a. jordbær og hindbær på friland og i væksthus. Der må maksimalt behandles 3 gange på en sæson i doseringen 1 kg/ha. Bakteriemidlerne virker bedst på helt små livlige larver, der æder meget, og det gør de mest, når temperaturen er over 15 grader. Så kommer der en varm dag, og der er små larver i marken, så kan de bekæmpes på en måde, hvor nytteinsekterne skånes. Sprøjt hen på eftermiddagen, da bakteriemidler bliver nedbrudt i sollys.

Armicarb (bagepulver) kan anvendes mod meldug i jordbær, hindbær og brombær på friland og i væksthus. Mod meldug i jordbær bruges 3 kg armicarb/ha og mod meldug i hindbær og brombær er dosen 5 kg armicarb/ha. Der må maksimalt behandles 8 gange/sæson med 7- 10 dages interval. Se mere på www.middeldatabasen.dk. Armicarb kan bestilles hos GARTA.
Kumulus S har en off-labelgodkendelse til brug mod meldug i jordbær, men off-labelgodkendelsen udløber på mandag d. 30. april! Det må anvendes efter behov mod meldug i dosen 5 kg Kumulus S/ha, men altså kun til på mandag.

Forebyg dværgmideproblemer
Jordbærdværgmider kan blive et stort problem, især i dækkede jordbær og på planter i tunnel. Symptomet er dværgagtige, stærkt hårede, forkrøblede planter, der kun giver få bær. Ofte kommer smitten med planten og spreder sig i rækken. En god bestand af rovmider forebygger problemet og det er en forsikring at købe rovmider og sprede dem ud her i foråret. Tripsrovmiden Neoseiulus cucumeris er effektiv mod dværgmider. De forhandles bl.a. af firmaer Bioplant 86 78 69 88 og Bioproduction 55 96 00 21. Doseringen er ca. 20 rovmider/plante. Det er nemt at sprede rovmider ud med håndkraft ved hjælp af en stor plastflaske på en pind. Tripsrovmiden tåler ikke frost, og overvintrer dermed ikke i marken. Den skal spredes gentagne gange i beg. af maj, helst når risikoen for nattefrost er ovre.

Økologiske jordbærplanter
Firmaet KGL Phalaenopsis & Breeding Aps tilbyder igen i år økologiske frigoplanter af sorterne Darselect, Honeoye, Korona, Polka, Rumba, Salsa og Sonata. Planterne produceres af hollandske DeKemp og er
klar. Se frødatabasens udvalg her.

Kunne du tænke dig at modtage et af vores tre forskellige nyhedsbreve til de økologiske jordbrugere? Nyhedsbreve udgives 10-20 gange om året, og er altid spækket med aktuel viden. Se priser, beskrivelse af nyhedsbrevene og læs et gratis eksemplar her.