Det er ikke kun det danske kornmarked, der er påvirket af den usædvanligt tørre sommer. I det seneste nummer af Økonyt Mark og Marked kan du bl.a. blive klogere på, hvordan tørken har påvirket markedet hos vores naboer i Sverige.

Af: Sandie Holm og Lisbeth Frank Hansen

Det økologiske kornmarked har ændret sig drastisk i Sverige de seneste måneder. Fra at Sverige har været et eksportland, er der nu behov for at importere korn, for at klare efterspørgslen på både konsumkorn og korn til foder. Manglen på økologisk korn har fået prisen i Sverige til at stige med over én skr./kg på de fleste afgrøder i forhold til prisen i høst 2017. Tørken er gået værst ud over de vårsåede afgrøder og det forudses at det bliver specielt vanskeligt at skaffe nok grynhavre og maltbyg til det Svenske marked. I Sverige importeres derfor nu økologisk korn fra Rusland, Ukraine og Kazakstan, og Lantmännen i Sverige oplever stigende priser i hele Europa. Fordelen for planteavlerne er at Lantmännen nu tilbyder kontrakter på høst 2019 til historiske høje priser i Sverige.
Det skønnes at der pt. mangler over 150.000 t økologisk korn i Sverige til foder, industri og de eksportkontrakter der ligger, og det bliver nok vanskeligt at opfylde alle kontrakter, vurderes det. Høsten har været ramt af vejret i hele Europa samt i Baltikum. Her er der dog stadig overskud af økologisk korn, da hjemmemarkedet er meget lille. Italien, Tyrkiet og Moldavien har også meldt sig på banen med økokorn til salg, men det vurderes at disse lande kan være tvivlsomme i forhold til certificeringen og kornets økostatus.
Kilde Ecoweb, Sverige

Kunne du tænke dig at modtage et af vores tre forskellige nyhedsbreve til de økologiske jordbrugere? Nyhedsbreve udgives 10-20 gange om året, og er altid spækket med aktuel viden. Se priser, beskrivelse af nyhedsbrevene og læs et gratis eksemplar her.