Af: Maren Korsgaard, Økologikonsulent

Vi har kun lige rundet Skt. Hans, men jordbærsæsonen er snart slut. Det er en usædvanlig sæson, hvor selv jordbæravlere kan komme på sommerferie.

Fra jordbærmarken i Gyrstinge på Sjælland fortæller Heidi Larsen, at hun i år alene har satset på selvpluk og er godt tilfreds med det. Den kommende weekend  bliver nok den sidste plukkeweekend, hvor det er ’Malwina’, der kan plukkes. Hun har haft bl.a. den nye sort ’Sensation’ i år. Den gav rigtig mange bær af god kvalitet, dog med knapt så meget smag som i ’Sonata’. I den meget varme tid blev bærrene hurtigt mørke, og en del har måttet springes over. Bærmængden i ’Malwina’ er noget mindre, måske fordi det har været svært at holde dem optimalt forsynede med vand.

Opgaver i jordbærmarken er lige nu:

  • Vanding i alle marker
  • Plukning og salg
  • Renholdelse af nyplantninger
  • Evt. høst af ranker og produktion af egne planter. En så tidlig sæson giver optimale muligheder for at producere egne planter af god kvalitet til udplantning i august.

Vedr. forebyggelse af dværgmideproblemer, så kan gentagne udspredninger af rovmider løse problemet. Husk at jordbærmarker, der høstes for sidste gang, stadig skal blive stående på marken frem til d. 1/9, hvis betingelserne for frugt- og bær-tillægget skal opretholdes.

Kunne du tænke dig at modtage et af vores tre forskellige nyhedsbreve til de økologiske jordbrugere? Nyhedsbreve udgives 10-20 gange om året, og er altid spækket med aktuel viden. Se priser, beskrivelse af nyhedsbrevene og læs et gratis eksemplar her.